Doelen stellen

Mensen met een hond ervaren vaak een speciale band met hun dier. Ze ervaren het contact als echt en niet oordelend, ze voelen zich veilig. Dit speelt een belangrijke rol wanneer iemand extra begeleiding nodig heeft. Het veilige gevoel zorgt ervoor dat mensen het contact aangaan met de hond waardoor begeleiding makkelijker verloopt. De hond als co-coach werkt drempelverlagend en zorgt voor plezier en  contact.

Er kunnen op verschillende gebieden doelen worden gesteld. Onderstaande beschrijvingen zijn bedoeld als voorbeeld:
Vergroten van zelfvertrouwen:
Tijdens het uitlaten de riem vasthouden. De ontmoeting met andere honden in juiste banen leiden. Door het gevoel van controle over een situatie krijgen kan het zelfvertrouwen worden vergroot.

Vertrouwen schenken:
Het is soms makkelijker om aan een dier te geven dan aan een ander mens. Manieren van geven kunnen zijn; de hond uitlaten, eten/drinken geven, een snoepje geven. Door te mogen geven kan een kind zich beter gaan voelen. Door te kunnen geven ontstaat er vertrouwen in elkaar.

Grenzen stellen:
Aangeven wat de hond wel en niet mag. Wat doet het kind wanneer de hond een opdringerige knuffel vraagt? Balans vinden tussen zorgen voor de hond en grenzen stellen voor jezelf.

Communicatie verbeteren:
Samen met de hond opdrachtjes uitvoeren. Het is belangrijk dat het kind de juiste manier van communiceren gebruikt om de opdrachtjes uit te kunnen voeren. Kwaliteiten die hierbij geoefend kunnen worden zijn o.a: zelfstandigheid, geduld, behulpzaam zijn.